We hebben 🍪Cookies! Meer informatie
  • Meer informatie in ons Privacy Statement

Sluit
Sluit

De strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika en de lange nasleep voor de vrouwen die zich er tegen verzetten.


Bekijk de trailer

In Dear Winnie, worden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots verweven met die van Winnie Mandela. Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand? Wie was deze vrijheidsstrijder, Winnie Mandela? Waarom wordt zij anders beoordeeld dan haar mannelijke equivalenten?

Het Noord Nederlands toneel nodigde makerscollectief Jr.Cser uit om een voorstelling te maken na de succesvolle samenwerking bij de voorstelling Salam. Nadat Jr.Cser voorstellingen heeft gemaakt over Malcom X en Mohamed Ali is het nu de beurt aan Winnie Mandela en de verschillende visies op haar verhaal.

Een verhaal dat door het apartheidsregime besmeurd werd: Winnie was de ‘boze zwarte vrouw’; de ‘agressor’; het antoniem van de heilige Nelson, maar ‘Mama Winnie’ voor degenen die onder het apartheidsregime hebben geleden. Hoe eerlijk is haar beeld ingekleurd? Wat weten we écht over Winnie?

Mama Winnie
Winnie was een mysterie die een enorme macht en respect afdwong na jaren van bittere strijd tegen apartheid. Ze had de naam van Nelson onbevreesd in leven gehouden zowel binnen als buiten Zuid-Afrika, tot ze plotseling, door het apartheidsregime van haar voetstuk viel.

Historisch gezien zijn vrouwen die de patriarchale controle en autoriteiten hebben aangevochten – zoals de vrouwen aan de voorhoede van de Franse revolutie, de suffragettes en de feministen – allemaal bestempeld als afwijkend, onvrouwelijk, onnatuurlijk, als bedreiging voor de sociale en politieke orde.

Winnie leed als vrouw onder de bovengenoemde karakteriseringen maar ontving de dubbele lading door haar etniciteit.

Maar deze gedemoniseerde versie van Winnie als zogenaamde ‘black angry woman’, die zich snel en groots verspreidde, sloot niet aan bij de liefde en het respect waarmee ze nog steeds werd omarmd bij de meerderheid van de zwarte gemeenschappen in Zuid-Afrika.

Het verhaal van ‘Mama Winnie’ is een verhaal over hoe gemakkelijk belangrijke vrouwelijke politieke figuren in diskrediet kunnen worden gebracht en publiekelijk kunnen worden vernederd in samenlevingen die, in wezen, wit en patriarchaal blijven.

“As someone who loves you very deeply, who loves your family very, very deeply, I beg you: Say sorry (…) You are a great person, but you don’t know how your greatness would be enhanced if you would say: ‘Sorry, things went wrong.’” – Desmond Tutu

Openbare hoorzitting
In 1997 verscheen Winnie Mandela als enige ANC-kaderlid voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika. Die commissie, voorgezeten door de zwarte bisschop Desmond Tutu, was ingesteld door Nelson Mandela om met slachtoffers en daders van het Apartheidsregime de wonden van vijftig jaar apartheid te helpen dichten.

Tutu vroeg Winnie zich te excuseren voor haar – nooit bewezen – betrokkenheid bij de moord op de vermeende jonge verklikker Stompie Sempei in het door geweld en anarchie geteisterde Soweto. Sempei werd vermoord door een aantal jongeren die fungeerde als haar bodyguards: de beruchte Mandela United Football Club.

“I will take this opportunity to say to Stompie’s mother how deeply sorry I am. It is true, things went horribly wrong. For that part of those painful years when things went horribly wrong, I am deeply sorry.” – Winnie Mandela

Onlangs werd in een documentaire over haar leven gesuggereerd dat ook die moord een opzet van de Veiligheidsdienst is geweest om Winnies imago te schaden. In de documentaire Winnie van de Franse filmmaker Pascale Lamche komt Winnie jaren na de verhoren terug op haar excuses.

“I was seething with rage. To this day, I ask God to forgive me for not forgiving him. Tutu was acting there for the public.  Begging me to say I was sorry? I wasn’t going to say sorry as if I had been responsible for Apartheid. How dare you, really. The one person who kept the fires burning when everybody was petrified..”

De documentaire is tussen 22:00 en 06:00 via 2Doc te bekijken.

Vooral in Europa is die moord haar altijd blijven achtervolgen en overschaduwt die haar verdiensten nog altijd. In Zuid-Afrika wordt Mama Winnie vooral als held gezien, zeker in de townships. Als iemand die zich als zwarte vrouw niet liet intimideren door de witte mannen van het Apartheidsregime, roept ze bewondering op.

Dear Winnie,
Dear Winnie wil vooral die overschaduwde kanten van Winnie laten zien. Omdat haar erfenis van onverzettelijkheid tegen onrecht nog steeds als voorbeeld kan dienen.  Een voorstelling waarin Winnies verhaal is doorweven met de verhalen van negen zwarte vrouwen uit de Afrikaanse diaspora die hun eigen dagelijkse strijd proberen te voeren. Voor hen is Winnie Mamma Winnie. Zij zijn haar dochters en ze willen haar verhaal, haar overtuiging doorgeven. Haar strijd is nog niet gestreden.

Inleiding voor Onderweg-podcast

Luister voor je naar de voorstelling gaat weer de Inleiding voor Onderweg-podcast bij DEAR WINNIE.

 

Agenda

mrt
do 12 mrt 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

Turnhout,Cultuurhuis De Warande
feb
vr 21 feb 20:00
Agenda
Event

Dear Winnie,

Stadsschouwburg Utrecht
wo 19 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

Leidse Schouwburg
di 18 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

Schouwburg Het Park Hoorn
ma 17 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

Stadstheater Arnhem
za 15 feb 20:30
Agenda
Event

Dear Winnie,

Chassé Theater Breda
do 13 feb 20:30
Agenda
Event

Dear Winnie,

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden
wo 12 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

Theater de Voorveghter Hardenberg
di 11 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

Koninklijke Schouwburg Den Haag
za 8 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

SPOT Stadsschouwburg Groningen
vr 7 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

SPOT Stadsschouwburg Groningen
do 6 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

SPOT Stadsschouwburg Groningen
wo 5 feb 20:15
Agenda
Event

Dear Winnie,

SPOT Stadsschouwburg Groningen

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.