Dear Winnie naar het Theater Festival (BE)

Dear Winnie, is geselecteerd voor het Belgisch Theater Festival! Lees nu het juryrapport.
Uit het juryrapport:
Dear Winnie is een bijzonder meeslepend ritueel, waarbij de levens- en strijdlust van het podium spát. Negen zwarte vrouwen brengen een opzwepende ode aan hun idool Winnie Madikizela-Mandela. Tijden, talen en stijlen lopen vrolijk door elkaar, tot één feministisch en anti-racistisch statement én een spetterend totaalspektakel.
Het leven van Winnie Madikizela-Mandela biedt genoeg drama voor meer dan één voorstelling. Decennialang streed ze tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, maar uiteindelijk viel ze uit de gratie van het ANC.
Toch is Dear Winnie – net als voorganger Malcolm X (geselecteerd voor Het TheaterFestival 2017) – geen theatrale biografie. Belangrijke momenten uit haar leven, zoals de vernederende vraag van Desmund Tutu aan Winnie om zich (als enige) te verontschuldigen voor haar fouten, worden weliswaar aangeraakt maar niet uitgelegd. Niet de boodschap is het belangrijkst, wel de kracht en het vuur van ‘Mama Winnie’, die voor zoveel (zwarte) vrouwen uit Afrika en de diaspora een bron blijft van hoop, verzet en verbondenheid.
In die zin gaat deze voorstelling net zoveel over de negen geweldige Belgische en Nederlandse performers zelf als over Winnie. Ieder van hen brengt een eigen verhaal, via tekst, zang, rap of dans en zowel in het Zulu, Engels, Vlaams en Hollands. Tijden, talen en stijlen lopen vrolijk door elkaar, tot één feministisch en anti-racistisch statement, maar ook tot een een spetterend totaalspektakel.
Je zou bijna vergeten dat achter Dear Winnie ook drie mannen schuilen. Fikry El Azzouzi schreef teksten, regisseur Junior Mthombeni maakt ook live muziek, net als Cesar Janssens. Die laatste ontwierp ook fenomenale muziekmachines, zoals blaasbuizen met verschillende toonhoogtes of een rad met ritmisch marcherende legerbottines, die de opstand in Soweto in 1976 verklanken en dan vooral de bloedige onderdrukking ervan. Zeer straf.
Dear Winnie is een fragmentarische en energieke collage, waarbij de cross-over tussen de kunstvormen indruk maakt – het gezelschap Jr.c.E.sA.r heeft zich daar door de jaren heen steeds verder in bekwaamd, wat in deze productie leidt tot een voorlopig hoogtepunt. Voor wie minder belezen is in het onderwerp, kan de voorstelling soms wat cryptisch voelen. Maar je krijgt net voldoende sleutels mee om de impact van de iconische vrijheidsstrijdster die Winnie Mandela was te linken aan de negen vrouwen en hún activisme, dat ze uiten via kunst of kritiek.
Dear Winnie is een bijzonder meeslepend ritueel, waarbij de levens- en strijdlust van het podium spát. Een voorstelling die je omwille van de rauwe energie absoluut live moet meemaken. Zeker wanneer na het applaus de ontlading volgt in een bisnummer en je het maar moeilijk droog houdt.