Ascon de Nijs - NiteNITE
Sluit
Sluit

Ascon de Nijs

Decorontwerper

Ascon de Nijs (1963, Vlaardingen) was begin jaren negentig actief als autodidact beeldend kunstenaar.
Daarna volgde hij de opleiding scenografie aan Koninklijke academie in Den Haag bij Mirjam Grote Gansey en was assistent vormgever bij Jan Versweyveld en Marc Warning.

Al ruim 20 jaar is Ascon de Nijs de vaste vormgever van Guy Weizman en Roni Haver, gemiddeld creëren ze zo’n 3 à 4 producties per seizoen o.a. voor hun eigen gezelschap Club Guy & Roni en sinds 3 jaar bij het Noord Nederlands Toneel waar zij de artistiek leiding over hebben.In 2018 ontvingen zij de prijs voor de beste produktie op het theaterfestival met de produktie ‘Salam’.

Als ontwerper begon de Nijs bij Galili Dance waar hij kennis maakte met het vormgeven van toneelbeelden voor moderne dans.Hij werkte een lange periode intensief samen met Izik Galili in zowel het binnen als buitenland (o.a. Gulbenkian Ballet, National Finish ballet, National ballet from Prague). Ook maakte hij toneelbeelden voor diverse andere choreografen zoals; Leine Roebana, André Gingras, Backbone Alida Dors, Stephen Shropshire, Anouk van Dijk, Arthur Rosenfeld (Maas/Meekers Uitgesproken Dans), het Scapino Ballet en Het Nationale Ballet.

Ascon de Nijs was gedurende vier jaar (2000-2004) mede artistiek leider van locatie-theatergroep Groen IJs. Tegenwoordig maakt De Nijs toneelproducties met oa Peter de Baan, Ingejan Lighthart Schenk en Gijs de Lange.

Sinds 10 jaar ontwerpt de Nijs ook voor Senf en partners theaterproducties en het Bos theaterproducties zowel jeugdtheater als musicals. Zijn vormgeving werd twee maal genomineerd voor de musical award en met Chez Brood ontving hij de award ‘beste kleine musical van 2016’. Opera maakt Ascon de laatste 5 jaar met Jorinde Keesmaat (opera national de Montpelier; Contemporary opera New York; Opera Zuid en een paar geleden met Marcel Sijm (‘Reimsreisje’ bij de Nationale Opera).

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.