Over - NiteNITE
Sluit
Sluit

Over

NITE maakt interdisciplinair, energiek en innovatief totaaltheater. Voorstellingen die jong, divers en nieuw publiek trekken in theaterzalen en ver daarbuiten. NITE is een van de vier grote theatergezelschappen in de ‘basisinfrastructuur’ (BIS) en is voorloper in de verandering naar vernieuwing en verbreding binnen het theater. Het merendeel van onze voorstellingen is meertalig en ‘language no problem’, omdat we touren met boventitels.

Bij NITE maken we, samen met ons vaste ensemble, voorstellingen die een jong, divers en nieuw publiek trekken. Het merendeel van onze voorstellingen is meertalig en ‘language no problem’, omdat we touren met boventitels.

We vertellen New NITE Stories; nieuwe verhalen uit de samenleving die niet vanzelfsprekend op de grote podia vertelt worden. Verhalen van mensen waar niet vanzelfsprekend naar geluisterd wordt. Nieuwe verhalen in plaats van oude verhalen in een nieuw jasje. Vaste makers zijn Rebekka Nilsson, Mart van Berckel en artistiek directeur Guy Weizman. In de komende jaren worden daar nieuwe makers aan toegevoegd, zij worden begeleid in een meerjarig traject in het maken van voorstellingen voor de grote zaal. 

De vaste ensembles van NITE (acteurs) en Club Guy & Roni (dansers) werken intensief samen en dit maakt het gedeelde huis De Machinefabriek tot het grootste interdisciplinaire theaterhuis van Nederland. In samenwerking met muziekensembles Asko|Schönberg en HIIIT wordt het ensemble versterkt met een vaste groep musici. Ieder ensemblelid excelleert in diens eigen discipline, maar staat open voor samenwerking. In de grote interdisciplinaire voorstellingen in regie van Guy Weizman, artistiek directeur van NITE, overheerst geen enkele discipline.  Er ontstaat een geheel nieuwe vorm. Een theatervorm die groeit en evolueert naarmate de ensembles langer samenwerken. 

(Inter-)nationaal touren

NITE tourt ieder jaar met meerdere (grote) voorstellingen door binnen-en buitenland. In de afgelopen jaren zijn er vaak co-producties gemaakt met vooraanstaande theaterhuizen zoals Schauspiel Hannover en KVS Brussel.

“Die multidisciplinaire aanpak is het handelsmerk van regisseur Guy Weizman, maar hij lijkt per voorstelling een betere balans te vinden. Anders gezegd: de van huis uit choreograaf weet steeds beter ruimte te geven aan de tekst en dat komt de zeggingskracht ten goede.” – NRC ***** 

Begonnen als beweging

NITE is ontstaan nadat in 2017 choreograaf en regisseur Guy Weizman de artistieke leiding van het Noord Nederlands Toneel overnam van Ola Mafaalani. Met zijn komst trok ook het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni in op de Bloemstraat 38 in Groningen. Al snel vormden dansers, acteurs en musici een hechte band en raakte met de jaren meer en meer op elkaar ingespeeld.

NITE begon als beweging, een groep (o.a. ook de long time partners Asko|Schönberg Ensemble, HIIIT, MAISON the FAUX en Ascon de Nijs) gelijkgestemde makers die samen een manifest maakte waarin de specifieke, interdisciplinaire werkwijze werd vastgelegd. Begin mei 2023 is besloten de naam Noord Nederlands Toneel los te laten en door te gaan onder de naam NITE.

NITE mengt toneel, dans, muziek, fashion, film, beeldende kunst. Interdisciplinair theater is daarom – ook letterlijk – onze middle name.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.