NNT 2x genomineerd door toneeljury voor beste voorstelling - NiteNITE
Sluit
Sluit

NNT 2x genomineerd door toneeljury voor beste voorstelling

Onze voorstellingen DEAR WINNIE, en DE POOLSE BRUID zijn beide door de toneeljury genomineerd als beste voorstellingen van afgelopen seizoen.

De Nederlandse Toneeljury reikt ieder jaar prijzen uit aan de meest indrukwekkende podiumprestaties van het afgelopen seizoen. Zowel De Poolse Bruid als Dear Winnie, van het Noord Nederlands Toneel zijn door de jury selecteerde voor de Officiële Juryselectie, een selectie van tien voorstellingen die in aanmerking komen voor de prijs voor de beste voorstelling van het afgelopen seizoen. De “adembenemend minimale” voorstelling De Poolse Bruid speelde vier weken in een historische boerderij in Noord Groningen en was iedere avond straf uitverkocht. De “kolkende theaterhappening” Dear Winnie, toerde in Nederland en België en maakte veel en diverse reacties los.

De voorstelling gaat niet alleen over Winnie Madikizela-Mandela die, ondanks vernedering, misbruik, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, vertelt over het leven van strijdbare, zwarte vrouwen in onze tijd. Vanuit het perspectief van de (zwarte) vrouw zelf, een perspectief dat weinig gehoord wordt.

“In een energieke mix van theater en dans zetten de performers elk hun eigen narratief neer en doen daar geen enkele concessie in. Dear Winnie, is een voorstelling die geen vragen inlost, maar woede ventileert en vuur aanwakkert. De performance is vervreemdend, ongemakkelijk, overweldigend en van groot belang.” (juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020)

 

De Poolse Bruid – Noord Nederlands Toneel + Tg ECHO
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film.

“Het voortdurende spel in afstand en nabijheid komt niet alleen tot uiting in het kleurrijke spel van Lotte Dunselman en Paul van der Laan, maar ook in de toneelbewerking van Jibbe Willems. De Poolse Bruid is een aangrijpend portret van twee mensen die onderzoeken tot hoeveel liefde ze nog in staat zijn.” (juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020)

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Zijn prachtige tekst is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020.

Speciale editie De Poolse Bruid

De Poolse Bruid speelt vr 14 en za 15 + di 18 t/m za 22 + di 25 t/m za 29 augustus om 20.30 uur een speciale editie in de kleine zaal van De Oosterpoort. In juni 2021 speelt De Poolse Bruid opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam.

Dear Winnie, is dubbel in de prijzen gevallen: zowel door de Nederlandse als Vlaamse jury selecteerden de voorstelling als één van de beste van het seizoen. In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel) speelt Dear Winnie,op 10 en 11 september. De ticketverkoop start op 6 augustus.
In de Stadsschouwburg Amsterdam is Dear Winnie, op 7 september nog één keer te zien.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.