Wat gebeurt er als Macbeth niet meer de hoofdrol in zijn eigen heldenverhaal heeft?
Shakespeares personage Macbeth is het archetype van de alfaman. De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt. Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug; als figuranten. Maar wat gebeurt er als we ruimte maken voor hun perspectief?
Duitse regisseurs Jana Vetten en Jan-Christoph Gockel, van wie het werk voor het eerst in Nederland te zien is, laten zich in deze herwerking van het origineel leiden door de vraag: wat gebeurt er als je Macbeth uit Macbeth haalt? De voorstelling toont niet alleen het verlies van een personage, maar laat zien dat de volledige klassieke plotstructuur van de reis van een tragische held verdwijnt op het moment dat deze niet meer aanwezig is. Daarvoor in de plaats ontstaat ruimte voor alles wat altijd al aan de rand van het originele verhaal figureerde, maar nooit in de schijnwerpers stond: heksen, natuur en dieren. Want wat hebben we er eigenlijk aan om in een hedendaags perspectief de klassieke slechterik op een voetstuk te blijven plaatsen?
De op intuïtie gebaseerde dramaturgie maakt ruimte voor een subjectieve kijkervaring waarbij ruimte is voor eigen interpretatie zonder dat alles onmiddellijk rationeel geduid en begrepen hoeft te worden.
EXIT Macbeth is een visuele, fysieke, interdisciplinaire voorstelling met opgezette dieren als poppen en een absurdistische en humoristische twist.
Jana Vetten, Jan-Christoph Gockel en Michael Pietsch werkten al vele malen samen in het creëren van voorstellingen voor volwassenen waarin poppen een belangrijke rol spelen. Elke voorstelling opnieuw zoeken ze naar nieuwe manieren om de kracht van het leven blazen in dode materie – wat poppenspel feitelijk is – theatrale betekenis te geven, afhankelijk van het onderwerp van de voorstelling. In EXIT Macbeth speelt de symbiose van het lichaam van het dier en dat van de performer een belangrijke rol: wie is de baas over wie? Maar ook: kunnen we opnieuw leven blazen in iets dat we als mens hebben vernietigd of gedood? Juist die interdisciplinaire manier van denken over beweging, theater en poppenspel, zette het NNT ertoe aan de samenwerking met deze bijzondere makers aan te gaan.
Kijkwijzer
Bekijk EXIT MACBETH als iedere andere NITE- of NNT-voorstelling; het is onmogelijk om alles te zien en te horen. Volg bij het kijken vooral je intuïtie. Laat los wat je denkt te weten en laat je verrassen door een mozaïek, een wervelwind aan beelden en geluiden en laat je raken.
Voor de voorstelling EXIT Macbeth zijn geen dieren gedood. Alle dode dieren die in de voorstelling voorkomen zijn middels een natuurlijke of ongelukkige dood gestorven.
Heb je EXIT MACBETH gezien? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Deel je gedachten/gevoelens na afloop van de voorstelling of laat ze online achter. We horen graag van je!