Als er een tijd is voor nieuwe verhalen van nieuwe makers in nieuwe talen, dan is het nu.
NITE biedt 5 nieuwe makers tijdens OPEN NITES de kans om nieuw werk te maken voor het online platform NITE Hotel. Hun werk is de hele maand maart online, on demand te ervaren. 7 dagen per week, 24 uur per dag. Welkom in de wereld van deze makers die juist nu experimenteren, hun verhaal willen vertellen, vragen hebben en openstaan voor (nieuwe vormen van) contact.
Over de makers en de voorstellingen
Motel
Door Robin de Puy

Robin de Puy
Voor NITE creëert Robin een virtueel motel zoals je die kent uit speelfilms. In dat motel spelen zich surreële scenes af; iedere kamer heeft een eigen verhaal met eigen hoofdpersonen. Waar het verblijven in een hotel voor de één een praktische reden heeft, heeft het voor de ander te maken met vluchten of met verlangen. Wie zijn deze mensen? En wat kunnen hun levensverhalen ons leren?
De Puy groeide zelf op in een hotel. Het was de plek waar ze eenlingen vanuit allerlei hoeken van de wereld zag zoeken naar een bestaan. Maar het was ook de plek waar ze op soms zeer confronterende wijze kennismaakte met de harde kant van de realiteit.
Fotograaf/regisseur Robin de Puy (1986, Nederland) studeerde aan de Fotoacademie Rotterdam en kende vele (internationale) exposities in onder andere: het Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum Hilversum, Fotomuseum Den Haag, Stedelijk Museum Breda en Photoville, New York. Naast tal van andere prijzen was de Puy zowel in 2013 als in 2019 de winnaar van de Nationale Portretprijs. In 2016 was ze fotograaf des Vaderlands.

Stephanie Afrifa
Clestial space: a mediation on liberation practices
Door Stepahnie Afrifa
Het is belangrijk je ergens thuis te voelen. Voor zwarte vrouwen voelt het vaak dat ze te gast zijn in andermans narratief; met de Celestial space wordt een ruimte gecreëerd die helemaal van hen is en waar ze zich zonder bijgedachten thuis kunnen voelen. Een paleis waar het veilig is, waar zij bepalen en maken, en waar anderen slechts te gast zijn. Deze virtuele free space heeft verschillende ruimtes waar performances, dans en muziek te beleven zijn, maar er zullen ook ruimtes zijn voor lezen, spiritualiteit en braiding.
Stephanie Afrifa is redacteur bij Vogue Nederland en is actief als organisator en moderator voor talks over onderwerpen als cultuur, kunst, maatschappelijke vraagstukken en mode.
Ze heeft exposities gecureerd, culturele instituties geadviseerd en was actief als bestuurslid voor verschillende kunstinstituties. Ook was ze vaak te gast als kunst en cultuur kenner in het bekende ‘De Wereld Draait Door’. Bij OPEN NITES maakt ze haar debuut als maker.

Mateusz Staniak
Odyssey
Door Mateusz Staniak
In onze turbulente tijden van migratie, pandemieën, ineenstorting van economieën en oorlogen wordt het steeds moeilijker om een veilige plek te vinden, om de realiteit om ons heen te begrijpen. In de zoektocht naar de betekenis van het doel, en het gevoel van erbij te horen, is het gemakkelijk om verdwaald te raken in de internetzoekmachines. Het is makkelijker om je angsten te voeden in
plaats van jezelf te confronteren met je eigen schuldgevoel. Wat is het verschil tussen een zelf gecreëerde internetwereld en het echte leven. Wanneer gaan algoritmen te ver? Wie heeft de schuld wanneer keuzevrijheid wordt vervuild door duistere suggesties? Klik jij verstandig? Staniak’s Odyssey is een video-omgeving geïnspireerd op reality-tv en onze internetobsessie met voyeurisme. De jonge regisseur gebruikt technieken die geïnspireerd zijn door sociale media en bewakingsvideo. Om zo de gevaren van online-ervaringen bloot te leggen.
Mateusz Staniak is een jonge Poolse regisseur die in Amsterdam woont en werkt. Hier volgde hij de regie-afdeling van de Academie voor Theater en Dans en studeerde af met theatervoorstellingen Kortinthe, 2057 en The Limits of the Self. Mateusz is een experimentele regisseur die gefascineerd is door de mogelijkheid om de werkelijkheid opnieuw uit te vinden door middel van verhalen en valse identiteiten van de personages.

Tim Linde
De Rail Rat
Door Tim Linde, Luke Deane en Jan Hulst
’s Nachts werkt hij alleen aan de rails van de hogesnelheidslijn. Zodat in de ochtend iedereen zorgeloos naar zijn werk kan. Maar in het donker en de stilte van de nacht is het moeilijk om je eigen leven op de rails te krijgen. Met een bak koffie op en een kluit aan ervaring heeft hij goede hoop dat ook vannacht de klus weer geklaard is voor de ochtendspits. Of toch niet. Wat doe je als de society train op je af dendert en jij ligt “als een rat tussen de rails?” De Rail Rat is een genadeloze monoloog van Tim Linde met muziek van Luke Deane in regie van Jan Hulst. Een portret van een man die het spoor even totaal bijster is. Een rattige tast in het donker.

Luke Deane
Acteur Tim Linde studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waarna hij onder andere in producties van het Noord Nederlands Toneel, Toneelschuur Producties en De Hollanders speelde.
Luke Deane is een Engelse componist en regisseur met een sterke focus op zelfexpressie en pijn. Met zijn eerdere werk My Dream (2014), zijn VR opera werk We Cannot Sleep (2017) en zijn short film She Flies By Night (2018), heeft hij een reputatie als één van de meest ambitieuze en interdisciplinaire makers van Nederlands gekregen.
Jan Hulst is een Nederlandse schrijver en regisseur. Hij studeerde in 2014 af aan Theaterschool Amsterdam en is verbonden aan Toneelgroep Oostpool, waar hij samen met Kasper Tarenskeen een eigenzinnig schrijf- en regieduo vormt.

Mart van Berckel

Angela Herenda
ALL THAT FOLLOWS. A Symphony
Door Mart van Berckel en Angela Herenda
Konijnen, butlers, ondergoed, dans, blindheid, balzalen, dans, herinneringen, dans, dans, dans – in een caleidoscoop van acht schermen komen verschillende personages, gedachten en objecten tot leven.
Deze symfonie van schermen is gemaakt om de absurditeit, melancholie en eenzaamheid van de huidige mensheid te verkennen. In dit vlechtwerk van schijnbaar toevallige uitdrukkingen, beeldspraak en beweging, kun je je afvragen wat het verband is tussen al deze verschillende draden, of ze überhaupt met elkaar verbonden zijn en of ze beseffen dat ze deel uitmaken van iets groters.
Mart en Angela maakten eerder samen met de Poetic Disasters Club de performance Carry Jump Catch. Door velen werd de performance bestempeld als het hoogtepunt van De Parade 2019: een adrenalinerush.
Mart van Berckel hanteert een werkwijze die doet denken aan die van een beeldend kunstenaar of componist. Met grote precisie maakt hij ‘zintuiglijke theatertrips’; poëtische totaalcomposities van beeld, licht, beweging, tekst, geluid en muziek.
Angela Herenda is sinds 2014 vaste ensemble lid bij Club Guy & Roni. Ze danst in vrijwel alle grote producties en maakt als choreograaf regelmatig eigen werk voor de Poetic Disasters Club, de laatste jaren o.a. samen met theatermaker Hendrik Aerts en Mart van Berckel.
Het NITE Hotel
Toen de theaters volledig werden gesloten, openden we het NITE Hotel. Het hotel is een online omgeving met een theater, bar en galerie, speciaal ontworpen om ook in tijden van ‘lockdown’ voorstellingen en beeldende kunst te kunnen presenteren aan een publiek. Inmiddels is NITE Hotel uitgegroeid tot een platform dat we op talloze manieren kunnen inzetten om zo het gebied van interdisciplinaire en virtuele kunst te verkennen. De afgelopen maanden toonden we er voorstellingsregistraties, maakten we er liveuitzendingen, deden we er live-performances en maakten we voorstellingen speciaal voor in het hotel.
Maar er is nog veel meer mogelijk in het grijze gebied tussen online, theater, beeldende kunst, film, dans en meer. Daarom willen we met het hotel andere makers inspireren om op een andere manier over interdisciplinariteit te denken.