WEGENS SUCCES VERLENGD TOT EN MET 31 JULI. LAATSTE KAARTEN NU BESCHIKBAAR.
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid (scenario Kees van der Hulst, regie Karim Traïdia). De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film waarin twee mensen uit twee verschillende culturen, door het noodlot samengebracht, elkaar leren kennen, ver weg van de bewoonde wereld.
“adembenemend minimaal” – Dagblad van het Noorden
In 2019 en 2020 was de Poolse Bruid in een oogwenk uitverkocht en werd de theatervoorstelling genomineerd als één van de beste tien voorstelling van seizoen 2019-2020. Daarnaast werd Lotte Dunselman ook nog genomineerd voor de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo D’or. De prijs die wordt toegekend aan de actrice die de meest indrukwekkende hoofdrol heeft vertolkt.
Uit het juryrapport: “Het voortdurende spel in afstand en nabijheid komt niet alleen tot uiting in het kleurrijke spel van Lotte Dunselman en Paul van der Laan, maar vindt ook treffend weerklank in de toneelbewerking van Jibbe Willems (naar het filmscenario van Kees van der Hulst). De taal verbindt het publiek zowel met de innerlijke wereld van de personages als met de leegte en schoonheid van het weidse Groningse landschap.” – Juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020
Nadat de herneming in 2021 geannuleerd moest worden, komt de Poolse Bruid nu voor de laatste keer terug in de historische Boerderij De Haver. Dit rijksmonument in Onderdendam is in het bezit van Het Groninger Landschap.
“Het Noord Nederlands Toneel en theatergroep ECHO ademen met deze voorstelling zo nu en dan de kern, maar vooral de karakteristiek van een uniek provinciaal bestaan. Smaakt naar meer. Veel meer.” – Friesch Dagblad
Het verhaal
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt. Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.
De tekst voor deze toneelbewerking (naar het filmscenario van Kees van der Hulst) is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film. Zijn prachtige tekst is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020. Na de voorstelling alles nog eens nalezen? Bestel dan het tekstboekje.
Er zit aarde in zijn aderen
hij kan nergens anders ademen
hij is vergroeid met dit bedrijf
snijd hem los
en beide sterven
boer en boerderij
hart leed lief ziel lijf
Praktische informatie:
– VOORKOM DAT JE MOET OMRIJDEN EN NAVIGEER NAAR REIGER 1, BEDUM. VOLG VANAF DAAR DE BORDEN.
– De deuren van de foyer gaan een uur voor de voorstelling open.
– Benieuwd naar de geschiedenis en de restauratie van de monumentale boerderij? Kom dan op 26 juni, 3 juli en 10 juli om 13:00 of 13:30 naar de hoofdstal voor een rondleiding en presentatie van Het Groninger Landschap, eigenaar van De Haver.
Inleiding voor Onderweg
Luister voorafgaand aan je bezoek aan de voorstelling onze Inleiding voor Onderweg-podcast. Op de fiets, in de auto of lopend naar de voorstelling toe hoor je in zo’n twintig minuten alvast wat je kunt verwachten. Waar gaat het stuk over? Wie zijn de makers? Hoe is de voorstelling ontstaan En waarom speelt het stuk in de monumentale boerderij De Haver, in Onderdendam?
We spraken met initiator en actrice Lotte Dunselman, hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker (met dank Sustainable Society RUG) en Douwe van der Zee, beheerder erfgoed bij het Groninger Landschap.