Ben jij tussen de 15 en 20 jaar, ben je opgegroeid tussen verschillende culturen/werelden en wil jij je verhaal delen? Lees snel verder!
Mijn naam is Zahra Lfil, ik ben 29 jaar, actrice/theatermaker/theaterdocent en als theatermaker verbonden aan de educatie-afdeling van NITE. Vanaf 11 februari ga ik bij NITE een theatraal feest maken wat gaat plaats vinden op 20 mei in het Groninger museum. Hiervoor ben ik op zoek naar 6 a 7 jongeren tussen de 15 en 20 jaar die opgegroeid zijn tussen verschillende culturen/werelden. Ik wil samen met deze jongeren een onderzoek doen naar wat het betekent om tussen verschillende culturen op te groeien. Dit wil ik doen vanuit de vraag “Wanneer hoor je ergens sociaal/cultureel bij en wanneer hoor je ergens net niet bij? En waar ligt dat dan aan?”
De vraag komt vanuit ervaringen uit mijn eigen leven: toen ik bijvoorbeeld op de Marokkaanse bruiloft van mijn nichtje was, voelde ik mij ondergedompeld in een wereld die ik niet kende en waar ik ongegeneerd als spion kon genieten van alles wat ik om me heen ervaarde. Ik zag er volledig Marokkaans uit door mijn make-up, haar en kleding. Iets wat zeldzaam is aangezien ikzelf half Nederlands en half Marokkaans ben en opgegroeid ben bij mijn Nederlandse familie. Eindelijk kon ik doen alsof ik er echt bij hoorde en een van de Marokkaanse vrouwen was. Tot dat we gingen dansen. We stonden op de dansvloer en ik viel door de mand: de ‘echt’ Marokkaanse vrouwen hadden andere moves en een ander ritmegevoel dan ik. Ik deed mijn best te begrijpen wat ze deden, maar ik viel net buiten de maat of danste te explosief. Dit gevoel en dit soort situaties wil ik onderzoeken en theatraal maken.
De spelers zijn de bron. Vanuit de verhalen die zij delen en mijn eigen ervaringen maken we een muzikaal theatraal montage-feest in het Groninger museum waarbij de spelers de kunstwerken zijn, wij ruimte reclaimen en samen het museum overnemen. Dit gaat eenmalig spelen op het “Mena is here”-festival te Groningen.
“Mijn intentie is een “Gang” te vormen van een groep bij elkaar geraapte jongeren die op het eerste gezicht misschien niet zo snel iets met elkaar te maken zouden hebben, maar verbonden zijn door 1 gemene deler: ze horen nergens 100% bij; behalve bij elkaar. Welkom op ons feest.”
De bron van wat we gaan maken is het stuk “Yara’s wedding”, de nieuwe voorstelling van NITE (Het Noord Nederlands Toneel met Club Guy & Roni). De voorstelling is een samenwerking tussen NITE en Schauspiel Hannover. Het traject dat ik met de spelers aanga, gaat theatermaker Nora Patyk bij de Schauspiel Hannover ook aan met haar jongeren in Duitsland. Het is namelijk een uitwisselingsproject. In Duitsland zijn ze eerder begonnen en dit betekent dat we met ons team en de spelers een weekend naar Hannover gaan om onder andere te kijken naar wat zij hebben gemaakt. Het hotel, de maaltijden, de activiteiten en vervoer worden volledig gefinancierd door NITE. Het is belangrijk dat de spelers dit weekend kunnen en mogen.
We repeteren op de volgende data en het is belangrijk dat je op deze dagen kan (mocht je een datum niet kunnen, horen we dit graag van te voren):
11 feb, 18 feb, 24 t/m 26 feb (weekend Hannover),
7 maart, 18 maart, 25 maart,
1 april, 8 april, 15 april, 29 april,
2 mei, 6+7 mei (repetitie weekend), 9 mei (optie), 13 mei, 18 mei, 19 mei (Generale repetitie), 20 mei (spelen) 27 mei (afsluiting)
Binnen het traject zijn we ook bezig met masterclasses organiseren door professionals zodat de jongeren vanuit verschillende invalshoeken leren hoe ze hun verhaal kunnen overbrengen. Als dit rond is, zal dit gepland worden tijdens de repetities.
Ik ben dus op zoek naar spelers die opgegroeid zijn binnen verschillende werelden/culturen. Jongeren tussen de 15 en 20 jaar die zelf geboren zijn in een ander land of waarvan (een van de) ouders of voorouders geboren zijn in een ander land. Aanvangelijk jongeren met roots uit de MENA regio (Noord-Afrika/West-Azie ), maar dit is geen must omdat volgens mij iedereen die leeft tussen verschillende werelden/culturen dit gevoel dat we gaan onderzoeken herkent. Daarbij zijn het spelers die bereid zijn vanuit hun eigen verhalen en de verhalen van de anderen theater te maken (Denk aan spoken word, dans, zang, scenes etc). Die nieuwsgierig zijn, toegewijd zijn, bereid het onderzoek met mij in te duiken, uit hun comfort-zone te stappen en zichzelf (en elkaar) met de wereld te delen.
Wie je graag meedoen? Doe digitaal auditie!
De auditie-opdracht:
Maak vanuit een van je persoonlijke ervaringen rondom leven tussen verschillende werelden/culturen “iets” theatraals. Je kan er bijvoorbeeld een spoken word over schrijven, een lied zingen, een dans, monoloog, poëzie, een combinatie van al het vorige: what ever you like! Het kan helpen om vanuit de vraag te starten: “Ik hoorde er net niet bij toen….”. Maar weet dat je volledig vrije invulling hebt. Denk niet te moeilijk/perfectionistisch, gewoon doen!
Ik wil je eigenheid zien: hoe ga JIJ om met de opdracht, wat heb JIJ te vertellen, wat inspireert jou en hoe wil jij dit overbrengen. Voel je vrij: ik ben benieuwd naar JOU.
Dit “iets” wat je maakt en zelf performed/voordraagt/speelt/whatever you do vang je in een filmpje (met je smartphone/iPad/camera) van minimaal 3 maximaal 5 minuten en stuur je uiterlijk vrijdag 31 januari via wetransfer naar info@zahralfil.nl
Bij die wetransfer, schrijf je een mail met daarin kort de antwoorden op de volgende vragen:
Wie ben je?
Hoe oud ben je?
Wat zijn je hobby’s?
Waar word je blij van?
Wat zijn je roots?
Waarom wil je graag meedoen met dit project?
Als je dat allemaal hebt gedaan en uiterlijk dinsdag 31 januari hebt gestuurd, zal ik 2 februari laten weten met welke spelers ik het avontuur aan ga.
Geloof in je eigenheid en show yourself!