NITE Symposium: digitale initiatieven in de kunsten; Reflecteren, leren en vooruitkijken.
Op donderdag 9 september organiseert NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni) tijdens het Theaterfestival een discussiemiddag over Digitaal Theater.
Tijdens de corona-crisis bouwde NITE het NITE hotel: een digitaal theater. Ook andere kunstinstellingen en gezelschappen zochten naar alternatieve presentatiemogelijkheden of nieuwe vormen om toch publiek met kunst in aanraking te laten komen.
Zijn al die nieuwe digitale vormen tijdelijk en verdwijnen ze weer nu we teruggaan naar het nieuwe normaal? Of blijven ze bestaan? Wat is er geleerd over digitaal werken? Wanneer is iets kunst en wanneer is iets marketing? En welke invloed zouden nieuwe digitale kunstvormen moeten hebben op het cultuurbeleid.
Onder leiding van Hasna El Maroudi gaan we in drie rondes in gesprek met key spelers uit de cultuur sector die actief geweest zijn op het gebied van digitale en virtuele kunst.
Met een aantal sprekers willen we het veld in kaart brengen. Met onder andere Anne Maike Mertens (90ies Productions), Remco van Rijn (Het Nationale Toneel) en Thibaud Delpeut bespreken in hoeverre digitaal theater nog theater is, wat de waarde van is van digitaal en van live theater, het onderzoek naar de inhoudelijke mogelijkheden van digitaal theater en hoe het meer kan zijn dan een marketing tool.
Met onder andere Martijn Halie (ontwerper van het NITE Hotel en vormgever), deelnemers aan de Open Call van NITE voor het NITE Hotel en andere experts op het gebied van digitale kunst praten we verder over de mogelijkheden van het digitale domein: wat vraag dat voor nieuwe vaardigheden van (podium)kunstenaars en zijn er eigenlijk grenzen aan wat er technisch en artistiek mogelijk is?
En we praten met onder andere Bo van Bommel (Hoofd marketing van NITE), Mendel Bouman (game-ontwerper en oprichter van Indietopia) over de mogelijkheden als het gaat om publieksbereik. Is digitaal theater een manier om nieuw publiek aan te boren, en/of jonge, gamende generaties van hun vooroordelen over theater af te helpen?
Tot slot gaan we met beleidsmedewerkers in gesprek van onder andere de Raad voor Cultuur. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het kunstbeleid en theaterbeleid in het bijzonder.
De programmering van het symposium is van Robbert van Heuven (gezelschapsdramaturg NITE) en maken we spoedig bekend.
Het symposium is onderdeel van het professionals programma van het Nederlands Theater Festival, maar is ook los te bezoeken.
Interesse?
Schrijf je voorlopig in en ontvang gratis toegang in het NITE hotel om het symposium bij te wonen.